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In Headquarters Ruling HQ H329275 U.S. Customs and Border Protection (“CBP”) addressed 
whether the movement of wind turbine generator transition piece covers constitutes coastwise 
transportation under the Jones Act. The ruling hinges on the critical legal distinction between 
whether the transition piece covers were merchandise, which is subject to the Jones Act, or 
vessel equipment, which is outside the scope of the Jones Act.   

1	  The transition piece is a tubular steel structure. The TP is the second part of a WTG, which is directly connected to the monopile foundation and the WTG tower.
2	 19 U.S.C. § 1401(c); 46 U.S.C. § 55102(a).
3	 Customs Bulletin & Decisions Vol. 53, No. 45, p. 88 (Dec. 18, 2019).
4	  Id. at pp. 88-89.

The Project 
HQ H329275 considered several scenarios where a non-
coastwise qualified installation vessel (the “Jack-up Vessel”) 
would be used to remove transition piece covers (“TP Cover”) 
from wind turbine generators (WTG) located at different 
points on the Outer Continental Sheff (“OCS”). This phase of 
the project would occur after each WTG’s respective monopile 
foundation and transition piece1 was installed at the project 
site by an unrelated vessel. The original installation vessel 
would leave a TP Cover atop each transition piece before 
departing the installation site for the next site. 

The TP Cover is simply a canvas covering designed to 
protect the transition piece. The Jack-up Vessel will start 
from a foreign port and proceed to the first WTG installation 
site, attach itself to the seabed, and jack up to the required 
installation height. A separate coastwise-qualified tug and 
barge will arrive at the project site, laden with WTG tower, 
nacelle, and blade components. 

At the WTG installation site, the Jack-up vessel will remove 
the TP Cover sitting upon the transition piece. The Jack-up 
Vessel will then install the WTG tower, nacelle and blades by 
lifting them directly from the coastwise-qualified barge to the 
installation site. Upon completion of the installation at the first 
WTG site, the Jack-up Vessel will lower itself into the water, 
disconnect from the seabed, and proceed to the next WTG 
installation site. 

During removal operations, the TP Cover will be disassembled 
and/or damaged. Ultimately, the TP covers will either be 
recycled to manufacture new TP Covers or disposed of. 

Is the TP Cover Merchandise or Vessel 
Equipment?
Because the proposed operations would occur on a federal 
lease on the OCS, the Jones Act applies under the Outer 
Continental Shelf Lands Act. In a Jones Act analysis, 
CBP considers whether the proposed operations involve 
transportation of merchandise between two coastwise points. 
Under prior CBP rulings, the installed monopiles and attached 
transition pieces are coastwise points. 

A key legal issue was whether the TP Covers were 
merchandise or vessel equipment. Merchandise is broadly 
defined and may include “goods, wares, and chattels of every 
description” or even valueless material.2 

It was argued that the TP Cover constituted vessel 
equipment, and was thus outside the purview of the Jones 
Act, because they protected the WTG tower segments during 
the installation process and were necessary for performing 
the Jack-up Vessel’s function of constructing WTGs. CBP 
rejected this argument and held that the TP Covers were 
merchandise.

In 2019, CBP clarified the term “vessel equipment,” which 
includes “all articles or physical resources serving to equip 
the vessel, including the implements used in the vessel’s 
operation or activity.”3 Although highly fact specific, CBP has 
further stated that vessel equipment are items considered 
“necessary and appropriate for the operation of the vessel,” 
are integral to the function of the vessel, and are carried by 
the vessel.4 

CBP reasoned that the TP Covers were not vessel equipment 
because the TP Covers were not used by the Jack-up Vessel 
to install the WTG. Rather, the TP Covers were designed to 
protect each transition piece following original installation, 
which occurred before the Jack-up Vessel arrived at the 
project site.

CBP Issues Jones Act Ruling Distinguishing 
Between Vessel Equipment and Merchandise
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Is There Coastwise Transportation?
Having determined that the TP Covers were merchandise, 
CBP next considered whether several proposed scenarios 
constituted “transportation.” Under the Jones Act, a vessel 
may not provide any part of the transportation of merchandise 
between U.S. coastwise points unless the vessel is a Jones 
Act qualified vessel.5

In several scenarios, following removal of the TP Cover, the 
Jack-up Vessel would move some distance (either with or 
without subsequently attaching to the seafloor) between 
WTG installation sites before transferring the TP Cover to a 
coastwise qualified supply boat for ultimate transport to a 
U.S. port. Alternatively, the Jack-up Vessel would transport 
the TP Covers to a U.S. port for disposal as waste. CBP 
held that these scenarios violated the Jones Act because 
a non-coastwise vessel cannot conduct any part of the 
transportation between two U.S. coastwise points.

CBP held that there was no Jones Act violation where the 
Jack-up Vessel offloads the TP cover onto a coastwise-
qualified supply vessel prior to lowering itself into the water, 
detaching from the seabed, and departing the first WTG 
installation site.6 The supply vessel would then transport the 
TP cover to a U.S. port, which would be a coastwise point. In 
this scenario, the transportation between coastwise points 
would be performed by a Jones Act vessel.  

Similarly, CBP held that there was no Jones Act violation 
where the TP Covers remain on the Jack Up Vessel post 
removal as it travels between WTG installation sites for 
ultimate offloading after the Jack-Up Vessel returns to a 
foreign port. Because this scenario involved transportation 
between a coastwise point and a foreign port, a Jones Act 
vessel was not required.

5	 46 U.S.C. § 55102.
6	 CBP has consistently held that the use of a non-coastwise-qualified crane vessel to lade and unlade cargo or to construct or dismantle a marine structure is not 

coastwise trade.

Conclusion
Headquarters Ruling HQ H329275 demonstrates that 
whether an item is categorized as vessel, equipment or 
merchandise materially impacts a Jones Act analysis. The 
ruling also illustrates the lasting impact of CBP’s 2019 vessel 
equipment clarification. From an operational perspective, HQ 
H329275 confirms that offshore wind projects will require a 
mix of Jones Act qualified vessels and foreign vessels.
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